keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Isoäiti ja tietokone

Isoäitini sai tietokoneen muutama kuukausi sitten. Hän täytti tänä vuonna 76 vuotta. Hän osaa lähettää sähköpostia, liittää sähköpostiin valokuvan, maksaa laskunsa nettipankissa, siirtää digikuvat kamerasta koneelle, siirtää hänelle lähetettyjä valokuvia sähkööpostin liitteestä koneelle. Osan näistä ihan ilman ylöskirjoitettuja ohjeita. Hänellä on tarkat ohjeet  siitä, kummalla hiirennäppäimellä tulee klikata ja kuinka monta kertaa. Laskujen maksaminen hoituu ihan ilman ohjeita, samoin sähköpostin lähettäminen.

Ongelmia esiintyy heti, kun tapahtuu jotakin odottamatonta. Jos kansionäkymä on erilainen kuin aikaisemmin, tai näytölle ilmestyy virheilmoitus. Mikä silloin neuvoksi. Tietysti nopea koneen sammuttaminen, jotta "mitään ei katoa". Virheilmoitukset ovat pelottavia.

Niin. Pankkien palvelut on tehty ihmisille. Sähköpostin lähettäjäksi on ajateltu ihminen. Mutta entä käyttöjärjestelmien käyttäjä? Miksi kuvien siirtäminen koneelle on hankalien, nimeämättömien ja ohjeistamattomien toimintojen takana? Miksi virheilmoitus harvoin kertoo mitään todellista ja ymmärrettävää virheestä? Saatika siitä, miten virheilmoitukseen tulee suhtautua.

Vaikka kaikki käyttäjät eivät ole isoäitejä, ihmisiä he kai kuitenkin ovat?

Alan kerätä virheilmoituksia ja nauran niille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti